Att låna till solceller är en bra investering för både plånbok och miljö. Solceller har potential att minska dina energikostnader och öka värdet på din bostad eller fastighet. Det kan vara bra att förstå hur och vad du lånar till när det gäller solceller. Läs därför mer om:
- Hur fungerar det att låna till solceller?
- Vilka lån erbjuder lånemarknaden för solceller?
- Hur skiljer sig lånen åt från varandra?
- Finansieringstips innan du väljer att köpa solceller
- Alternativ till solceller
- Frågor och svar
Hur fungerar det att låna till solceller?
Att låna till solceller kan fungera på olika sätt. I grund och botten fungerar ett solcellslån som ett traditionellt banklån. Du ska i de flesta fall betala ränta och eventuella avgifter under en överenskommen tid. Det finns två faktorer som kan påverka hur lånet läggs upp: krav på dokumentation och om du väljer att låna utan säkerhet.
Vilka lån erbjuder lånemarknaden för solceller?
Lånemarknaden erbjuder generellt fyra olika typer av lån för solceller. Enligt jämförelsetjänsten Hemsol kan du få följande lånealternativ:
Typ av lån | Krav | Maxbelopp |
Solcellslån | Dokumentationskrav | 350 000 |
Privatlån | Säkerhet | 600 000 |
Privatlån utan säkerhet | Redovisning av tillgångar eller inkomst | 600 000 |
Energilån | Dokumentationskrav | 500 000 |
Grönt bolån | Dokumentationskrav | Beror på fastighetens värde |
Tabellen visar krav och maxbelopp för de olika lånetyperna som erbjuds för solceller.
Hur skiljer sig lånen åt från varandra?
De fem lånen solcellslån, privatlån, privatlån utan säkerhet, energilån och grönt bolån skiljer sig åt på följande sätt:
Lån till solceller (solcellslån)
Solcellslån är utformat för att finansiera installationen av just solceller. Solcellslån kräver sällan någon säkerhet och kan ha lägre ränta än traditionella privatlån. För att beviljas ett solcellslån behöver du vanligtvis kunna visa upp en offert eller faktura för solcellsinstallationen på din adress. Vissa långivare kan också ställa krav på att installationen utförs av en certifierad installatör.
Tips: Jämför flera bankers solcellslån hos jämförelsesajter likt Lånea, Sambla eller Enklare.
Privatlån med säkerhet till solceller
Ett privatlån med säkerhet innebär att banken kan ta dina solceller som säkerhet vid betalningssvårigheter. Jämfört med solcellslån kan ett privatlån vara fördelaktigt om du ska anlita en solcellsinstallatör som inte är certifierad. Det kan även vara fördelaktigt med privatlån om du ska investera i solceller till en fastighet där du inte är skriven på adressen. Om du har en god kreditvärdighet kan du oftast få en privatlåneränta minst lika bra som ett solcellslån.
Privatlån utan säkerhet till solceller
Ett privatlån utan säkerhet fungerar som ett privatlån fast du behöver inte lämna någon säkerhet till långivaren. När du ska investera i solceller är ett lån utan säkerhet troligtvis ett sämre val. Om du får betalningssvårigheter kan det vara bättre att ha solcellerna som en säkerhet. Lån utan säkerhet har oftast högre ränta och avgifter. Du kan dessutom inte göra skatteavdrag på lån utan säkerhet.
Energilån till solceller
Energilån är avsedda för finansiering av energibesparande investeringar. Energilån fungerar likadant som ett solcellslån men kan även användas till andra energiinvesteringar och har oftast ett högre lånebelopp. För energiinvesteringar krävs oftast dokumentation. Precis som för solcellslån krävs det ofta att installationen utförs av en certifierad installatör för att bli beviljad ett energilån.
Utöka ett grönt bolån för solceller
Du kan utöka ditt bolån för att finansiera solceller. Enligt Vattenfall ökar fastighetens värde oftast när du installerar solceller, vilket gör det enklare för din långivare att bevilja ett utökat bolån. För ett utökat bolån behöver du förhålla dig till din belåningsgrad på fastigheten som inte får överskrida 85 %. Oftast behöver du en ny värdering för att öka fastighetens marknadsvärde och på så vis öka ditt möjliga utrymme upp till bolånetaket. Ett utökat bolån kan vara fördelaktigt eftersom kostnaden adderas på dina befintliga bokostnader.
Finansieringstips innan du väljer att köpa solceller
Våra finansieringstips till dig som funderar på att köpa solceller är att se över dina ekonomiska möjligheter. Har du möjlighet att utöka ditt bolån kan det vara ett billigt alternativ. Om du väljer att ta lån med solcellerna som säkerhet har du möjlighet att få en lägre ränta jämfört med om du hade valt ett lån utan säkerhet. Eftersom “solcellslån” liknar privatlån med säkerhet kan du med fördel ta ett sådant lån, maxtaket om 350 000 kr når du sällan över på en vanlig villa.
Alternativ till solceller
Du kan se över alternativ till solceller som exempelvis vindkraftverk. Gör en kostnadskalkyl på både solceller och vindkraftverk för att se vilket val som är bäst för din situation. Du kan även välja att investera i både solceller och vindkraftverk, men det är inget vi rekommenderar.
Läs mer om hur du kan gå tillväga för att köpa ett vindkraftverk.
Frågor och svar om att låna till solceller
Kan jag ta ett lån specifikt för solceller?
Ja, du kan ansöka om ett solcellslån som är anpassat för att finansiera solcellsinstallationer. Det kräver oftast dokumentation, men kan ha lägre ränta än andra lånetyper.
Är det billigare att finansiera solceller med ett privatlån utan säkerhet?
Nej, ett privatlån utan säkerhet har oftast högre ränta och avgifter än andra finansieringsalternativ. Dessutom kan du inte göra skatteavdrag på räntekostnader.
Kan jag använda mitt bolån för att finansiera solceller?
Ja, du kan utöka ditt bolån om din belåningsgrad tillåter det. Solceller kan öka fastighetens marknadsvärde och bolån har oftast billigare ränta.