Tips när du ska köpa solceller

Solkraft

Inköp av solceller är en stor investering, och även om både du och miljön kommer att tjäna på det i längden kan det kännas läskigt. Se till att vara påläst och gör genomtänkte val så kommer det att bli bra.

Tänk över finansieringen av solceller

Ett inköp av solceller är helt klart en dyr historia, oavsett miljöbidrag, ROT-avdrag och liknande får du vara beredd på att lägga ut stora summor pengar när du ska installera dina solpaneler.

Du kommer att få tillbaka dessa pengar till slut, eftersom du istället kommer ha kostnadsfri energitillverkning till hemmet, men räkna med att det dröjer cirka ett decennium. Trots detta måste du ha en plan på hur du ska finansiera dina solpaneler och installationen av dem.

De allra flesta kommer att behöva se sig om efter en finansieringslösning, och den allra bästa är förstås att spara ihop till pengarna innan du gör din investering. Eftersom det handlar om stora summor pengar får du räkna med att behöva spara rätt rejält, men det är inte omöjligt. Se över dina utgifter och dra ner på så mycket som möjligt. Har du många smålån och krediter kan det vara en god idé att samla ihop dessa för att få bättre ränta. Läs mer om att samla ihop lån t.ex. här.

En annan finansieringslösning som kan vara tillgänglig för vissa är att toppa upp bolånet. Då gäller det förstås att din bostad inte redan är belånad till max, men har du möjlighet till detta är det ofta en bra lösning eftersom det garanterat ökar värdet på huset.

Ha ett miljötänk

Solceller är en bra energikälla ur miljöperspektivet, men även solceller har miljöpåverkan och du kan minimera dessa genom att göra bra val.

Den största miljöpåverkan kommer från produktionen från själva solpanelerna, speciellt eftersom en del produceras i områden är kolkraft är en stor energikälla för fabriker. Det bästa är om du väljer solceller producerade i Sverige, även om dessa kan vara dyrare.

Många som väljer att skaffa solceller gör det både för sin egen ekonomi men också ur miljösynpunkt, och då är det såklart viktigt att du gör ett påläst val och tar det bästa alternativet.

Fördelar och nackdelar

Precis som med vindkraft finns både fördelar och nackdelar med solenergi och det är viktigt att du tänker igenom dessa innan du väljer att investera i solpaneler.

Nackdelar med solenergi:

  • Dyr installation
  • Räcker inte som energikälla året runt i Sverige
  • Solpanelerna är känsliga för molnighet och skugga, och beroende på hur ditt hus ligger kan det bli mindre effektivt.

Fördelar med solenergi:

  • Liten miljöpåverkan
  • Underhållsfritt
  • Ekonomiskt bra i det långa loppet
  • Ökar värdet på huset.

 

Lämna en kommentar